Wednesday, 4 February 2015

Resepi Moist Chocolate Orange Cake

MOIST CHOCOLATE ORANGE CAKE :)




Masa:
Penyediaan: 30 Minit | Memasak: 40 Minit | Keseluruhan: 70 minit
Jumlah Hidangan : 1

Bahan-Bahan:


  • 1 biji buah oren
  • 1 cwn minyak
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 2 cwn tepung gandum*(diayak)
  • 1 sudu besar baking powder*(diayak)
  • 1/2 bar coklat 









Cara Penyediaan:

  1. Oren dipotong, di buang biji dan urat putih ditengah-tengah, kemudaian oren di potong kecil-kecil
  2. Masukkan dalam blender bersama minyak,gula dan telur dan kisar sehingga halus.
  3. Tuangkan bahan-bahan kisar kedalam mangkuk dan masukkan campuran tepung sedikit demi sedikit dan kacau sebati.
  4. Tuangkan kedalam loyang yg sudah digriskan dengan minyak.
  5. Bakar pada suhu 170 °C selama 40 minit hingga 1 jam atau hingga masak.bergantung pada oven masing-masing.
  6. Panaskan coklat sehingga cair dan letakkan di atas kek oren yang telah siap masak 
Tips:
Boleh letakkan parutan halus kulit oren untuk mendapatkan aroma yang harum. Oren Emulco juga boleh digunakan untuk mendapatkan warna yang cantik, tambahan susu tepung memberikan rasa lemak.
*ramuan yang paling penting adalah keikhlasan hati dalam membuat sesuatu menjadikan produk yang dihasilkan berjaya memikat hati seisi keluarga.

"sensasi oren yang pastinya seperti berada di ladang oren."

No comments:

Post a Comment